Zajęcia laboratoryjne w klasie 2c, 3a i 3c – Szukamy składników w znanych produktach

W czwartek, 16 lutego odbyły się kolejne bardzo ciekawe zajęcia z Laboratorium Młodego Badacza, w których wzięli udział uczniowie klasy 2c, 3a i 3c. Tym razem podczas zajęć badaliśmy, w jakich produktach można znaleźć skrobię, tłuszcze, białko i glukozę. Zanim zaczęliśmy nasze badania, dowiedzieliśmy się, po co człowiek musi się odżywiać i jakie produkty dostarczają nam energii. Wiemy już, że najzdrowsze i najbardziej potrzebne naszemu organizmowi są owoce i warzywa, ponieważ mają błonnik i witaminy, które regulują procesy w naszym organizmie i dbają o naszą odporność. Powinniśmy też dostarczyć naszemu organizmowi białko, bo przecież intensywnie rośniemy. No i przyda się trochę glukozy, która zapewnia nam energię (ale oczywiście z umiarem, żeby nas ta energia za bardzo nie pobudzała). Po takim wstępie zaczęliśmy wykonywać doświadczenia i „szukać” w jakich produktach znajdziemy składniki pokarmowe. Dostaliśmy próbki produktów, takich jak: mały kawałek jabłka i ziemniaka, troszeczkę serka wiejskiego i jajka oraz kilka ziarenek łuskanego słonecznika. Pierwsze doświadczenie polegało na tym, żeby te małe kawałeczki włożyć do osobnych bibułek, rozgnieść i pozostawić do wyschnięcia. Następnie kolejne próbki tych samych produktów umieściliśmy na płytce, a pani na każdą próbkę dała kropelkę jodyny. Po krótkim czasie kawałeczek ziemniaka, kawałek jabłka i ziarenka słonecznika zmieniły kolor, co wskazało na obecność skrobi. Później każdy otrzymał pięć próbówek, do których kolejno wlaliśmy trochę oleju, soku jabłkowego, mleka, surowego jajka i sody wymieszanej z wodą. Do każdej próbówki dodaliśmy kapkę wodorotlenku sodu. Po chwili niektóre próbki zmieniły kolor na fioletowy, a to oznaczało, że produkty, które się w nich znajdowały zawierają białko. Najintensywniejszy kolor fioletowy był tam, gdzie było mleko i surowe jajko. Na koniec sprawdziliśmy, co stało się z bibułkami, na których zostały rozgniecione nasze produkty i okazało się, że tam gdzie rozgnietliśmy słonecznik została przeźroczysta plama, która świadczy o tym, że te ziarenka zawierają tłuszcz. Powiem szczerze, że niektórzy z nas trafnie przewidzieli, jakie produkty zawierają podane składniki, ale te wszystkie doświadczenia pozwoliły na 100 % potwierdzić nasze przypuszczenia. No i oczywiście była to dla nas kolejne wspaniałe zajęcia 😉(a wiecie, że to już ostanie w tym semestrze?)

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji 😉

Uczniowie klasy 2c,3a i 3c
ze swoimi wychowawczyniami
Skip to content