23 lutego – Dzień Tosta. Przysmak nie tylko na śniadanie
W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy wiele dni dedykowanych różnym produktom kulinarnym czy gotowym daniom. Od 2014 roku, w ostatni czwartek lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tosta. To smaczne święto zostało zainaugurowane przez The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, stowarzyszenie piekarnicze, którego celem jest promowanie sztuki wytwarzania pieczywa. Słowo „Tost” pochodzi od łacińskiego terminu tostum, który oznacza po prostu przypalić, a w przypadku chleba – przypiec.
Jak celebrować to święto? Oczywiście puszczając wodze fantazji i przygotowując fantastyczne tosty. To świetny pomysł na śniadanie, lekki lunch czy świąteczną kolację.
W tym dniu uczniowie klas specjalnych samodzielnie przygotowali słodkie drugie śniadanie. Upieczone tosty posmarowali dżemem, konfiturą lub miodem.
Zajęcia kulinarne poprzedziła prezentacja „Od ziarenka do bochenka czyli jak powstaje chleb”. Uczniowie poznali i posmakowali różne rodzaje pieczywa: chleby żytnie, razowe i pszenne bułeczki.