Międzynarodowy Dzień Kotleta Schabowego- 7.11.

Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. Choć towarzyszy posiłkom od lat na polskich stołach, to jak się okazuje nie jest to typowo staropolskie danie. Cotoletta alla milanese był podawany na stołach w Lombardii już w XII wieku. Był to panierowany kotlet cielęcy z kością. Smakowite danie zostało dobrze przyjęte w Saksonii, jednak austriaccy kucharze mieli problem z jego odtworzeniem. Udoskonalili zatem przepis, rozbili plaster cielęciny, obtoczyli go w mące, jajku i bułce, po czym usmażyli w smalcu. Tak powstał słynny wiedeński sznycel, który był pierwowzorem polskiego schabowego. Polacy zrezygnowali z drogiej cielęciny i zastąpili ją popularną wieprzowiną.

– Do dziś kotlet jest daniem niezwykle popularnym. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe nawet dla osoby, która nie jest kulinarnym specjalistą. Podawany jest w różnych postaciach. Grubość kotleta spowodowana jest najczęściej zwyczajami w danym regionie. Gdy jest on cieńszy, to najczęściej tylko z tego powodu, że jego przygotowanie trwa znacznie krócej. 

Ucznniowie klas specjalnych nawiązując do dzisiejszego święta także pokusili się o przygotowanie tej smacznej potrawy. 

Nasze schabowe były grubsze lub chudsze, większe lub mniejsze, bardziej lub mniej przyprawione, ale ….bardzo smaczne.

Skip to content