Tost to kromka pieczywa pszennego, podpieczona w tosterze. Jest to rodzaj grzanki. Gotowy tost powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący. Tosty podaje się na ciepło – fachowo ujmując po wystygnięciu przestają być tostami – stają się wtedy daniem raczej niesmacznym, pozbawionym chrupkości chleba i rozciągliwości sera, którą kochają wszyscy zjadacze tostów. Aby przygotować tosty potrzebny jest specjalny rodzaj chleba zwany - jakżeby inaczej – tostowym. Charakteryzuje się on miękkim i elastycznym miękiszem, który po podpieczeniu w tosterze staje się chrupiący, oraz bardzo cienką skórką. Pierwsze chleby tostowe wypiekano we Francji i Holandii już w II połowie XVIII wieku. Historię tego przysmaku należy jednak połączyć z wynalezieniem tostera – a miało to miejsce dopiero pod koniec XIX w. Toster w takiej postaci, jaką znamy obecnie powstał dopiero w 1925r. Najprostszym sposobem uczczenia Światowego Dnia Tosta, który przypada w ostatni czwartek lutego, wydaje się wspólna zabawa w przyrządzanie tego przysmaku. Uczniowie oddziałów edukacyjno – terapeutycznych również postanowili przygotować swoje ulubione tosty. Okazało się, że największym powodzeniem cieszyły się te tradycyjne – z szynką i serem, jednak wśród składników pojawiły się także pieczarki, papryka i pomidory, pietruszka i rukola. Wspólne gotowanie okazało się bardzo przyjemne, jednak najlepsze jest wspólne jedzenie. Lucyna Kaźmierczak