Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania i Gotowania w swarzędzkich ZET

Markos Kiprianou komisarz europejski odpowiedzialny za zdrowie w 2007 r. zainaugurował "Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania i Gotowania”. Jego celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci w Europie oraz przeciwdziałanie otyłości traktowanej już jako choroba cywilizacyjna. W tym dniu znane osoby związane ze zdrowiem               i promowaniem jedzenia oraz szefowie kuchni organizują spotkania i pokazy promujące zdrowe      i smaczne jedzenie dla dzieci i młodzieży. Formy spotkań z młodzieżą i dziećmi miały charakter interaktywny, zabawowy zachęcający uczniów do zdrowego stylu życia i odżywiania oraz prezentujący wartości zdrowotne wynikające z zasad takiego odżywiania. Wdrażając takie zadania zachęcamy dzieci do zdrowego gotowania wynikającego z zasad prawidłowego żywienia. Od tego czasu tego rodzaju aktywności 
i działania regularnie odbywają się 8 listopada w większości krajów Europy.

Temat podjęty też został w naszej szkole i dlatego 8 listopada uczniowie Oddziałów  Edukacyjno – Terapeutycznych uczestniczyli w zajęciach przybliżających  im wartości zdrowego odżywiania 
i sposoby zdrowego gotowania. 
Dzięki piosenkom i filmom promującym ten temat, piramidzie zdrowego odżywiainia i aktywnym uczestnictwie podczas przygotowywania pokarmów, a następnie ich degustacji mogli samodzielnie pochylić się nad tym jak ważnym tematem. 

Maja Szwanka

Skip to content