Markos Kiprianou komisarz europejski odpowiedzialny za zdrowie w 2007 r. zainaugurował "Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania i Gotowania”. Jego celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci w Europie oraz przeciwdziałanie otyłości traktowanej już jako choroba cywilizacyjna. W tym dniu znane osoby związane ze zdrowiem i promowaniem jedzenia oraz szefowie kuchni organizują spotkania i pokazy promujące zdrowe i smaczne jedzenie dla dzieci i młodzieży. Formy spotkań z młodzieżą i dziećmi miały charakter interaktywny, zabawowy zachęcający uczniów do zdrowego stylu życia i odżywiania oraz prezentujący wartości zdrowotne wynikające z zasad takiego odżywiania. Wdrażając takie zadania zachęcamy dzieci do zdrowego gotowania wynikającego z zasad prawidłowego żywienia. Od tego czasu tego rodzaju aktywności i działania regularnie odbywają się 8 listopada w większości krajów Europy. Temat podjęty też został w naszej szkole i dlatego 8 listopada uczniowie Oddziałów Edukacyjno – Terapeutycznych uczestniczyli w zajęciach przybliżających im wartości zdrowego odżywiania i sposoby zdrowego gotowania. Dzięki piosenkom i filmom promującym ten temat, piramidzie zdrowego odżywiainia i aktywnym uczestnictwie podczas przygotowywania pokarmów, a następnie ich degustacji mogli samodzielnie pochylić się nad tym jak ważnym tematem. Maja Szwanka