Promocja zdrowia

PODJĘTE DZIAŁANIA I OGROMNE ZAANGAŻOWANIE CAŁEJ SPOŁECZNOŚCI SZKOLNEJ W LATACH 2012, 2013,2014,2015 ZOSTAŁY NAGRODZONE PRZEZ KAPITUŁĘ…..SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4 IM. JANA BRZECHWY W SWARZĘDZU OTRZYMAŁA CERTYFIKAT SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE, TYM SAMYM ZOSTALIŚMY WŁĄCZENI DO WIELKOPOLSKIEJ SIECI SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE
Mikołajkowa Boccia

6 grudnia w Naszej szkole odbył się IV Mikołajkowy Turniej Bocci o Puchar Dyrektora SP4.

W turnieju wzięło udział 10 drużyn, reprezentujących klasy integracyjne i specjalne naszej szkoły. Po emocjonujących rozgrywkach wyłoniliśmy 3 najlepsze zespoły.

 

I miejsce zajęła klasa 8a w składzie Norbert Hołderny i Stanisław Łucki,

II miejsce zajęła drużyna Waleczne Pingwinyz klasy  8zet w składzie Mikołaj Malanowski i Norbert Pawlak,

III miejsce zajęła drużyna Kocury z kalsy 8 zet w składzie Agata Maciejewska, Jakub Machaj i Mateusz Ludwiński

 

Bardzo się cieszymy, że mimo pandemi udało się zorganizować naszą cykliczną imprezę. Wszyscy uczestnicy otrzymali świąteczne upominki, słodycze i medale, a dla najlepszych drużyn ptzygotowane były puchary. Dzięjuemy wszyswtkim za wspólną zabawę i do zobaczenia za rok!

 

Organizatorzy turnieju

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA I GOTOWANIA

Markos Kiprianou komisarz europejski odpowiedzialny za zdrowie w 2007 r. zainaugurował „Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania i Gotowania”. Jego celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci w Europie oraz przeciwdziałanie otyłości traktowanej już jako choroba cywilizacyjna. W tym dniu znane osoby związane ze zdrowiem i promowaniem jedzenia oraz szefowie kuchni organizują spotkania i pokazy promujące zdrowe i smaczne jedzenie dla dzieci i młodzieży. Formy spotkań z młodzieżą i dziećmi miały charakter interaktywny, zabawowy zachęcający uczniów do zdrowego stylu życia i odżywiania oraz prezentujący wartości zdrowotne wynikające z zasad takiego odżywiania. Wdrażając takie zadania zachęcamy dzieci do zdrowego gotowania wynikającego z zasad prawidłowego żywienia. Od tego czasu tego rodzaju aktywności i działania regularnie odbywają się 8 listopada w większości krajów Europy. Temat podjęty też został w naszej szkole i dlatego 8 listopada uczniowie Oddziałów Edukacyjno – Terapeutycznych uczestniczyli w zajęciach przybliżających im wartości zdrowego odżywiania i sposoby zdrowego gotowania. Dzięki piosenkom i filmom promującym ten temat, piramidzie zdrowego odżywiainia i aktywnym uczestnictwie podczas przygotowywania pokarmów, a następnie ich degustacji mogli samodzielnie pochylić się nad tym jak ważnym tematem.

Maja Szwanka

Skip to content