Światowy Dzień Pszczół

Światowy Dzień Pszczół,  jest okazją do przypomnienia sobie znaczenia tych owadów             w środowisku i dla pozyskiwania żywności. W tym dniu możemy zwrócić uwagę na różnorodne zagrożenia dla pszczół oraz zastanowić się, co możemy zrobić dla ich ochrony. Ponad 87 proc. gatunków roślin na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. Pszczoła miodna oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza jednocześnie cenne produkty pszczele, tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli. Powodem ich ginięcia jest m.in. nieprawidłowe i zbyt częste stosowanie środków ochrony roślin, wywołujące ich zatrucie oraz niszczenie miejsc w których mogłyby występować. Tak naprawdę, każdy z nas może chronić pszczoły każdego dnia!! Najprostsze sposoby ich ochrony to: goszczenie ich w swoim ogrodzie, dbanie o środowisko naturalne; pozostawianie w ogrodzie choć części nieskoszonego trawnika, gdzie można założyć kwietną łąkę; sadzenie lub sianie roślin miododajnych o różnych terminach kwitnienia; niewypalanie traw ani łodyg i kwiatów zeszłorocznych; ustawianie dla nich miejsc z wodą. W celu promowania obchodów Dnia Pszczół w sali biologicznej została przygotowana gazetka dla uczniów. 

Renata Koperska

Skip to content