18 listopada 2019r, w ramach realizacji zadań Tygodnia Europejskiego, uczniowie klasy Ib poznając obyczaje i kulturę naszych zachodnich sąsiadów - Niemiec, samodzielne przygotowali tradycyjną niemiecką sałatkę ziemniaczaną – Kartoffelsalat.
Zanim uczniowie przystąpili do działań kulinarnych dokładnie umyli ręce i założyli fartuszki. Przypomnieliśmy sobie również zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem, po czym wszyscy przystąpili do przygotowania stanowisk pracy i z radością oraz wielkim zaangażowaniem zabrali się do dzieła. Zadanie nie było jednak takie łatwe, ponieważ należało wykazać się umiejętnością samodzielnego obierania, krojenia i doprawiania. Podczas robienia sałatek uczniowie dbali o higienę sporządzania posiłków oraz wykazali się kreatywnością i wyobraźnią. Po wykonaniu
pysznych sałatek przystąpiliśmy do degustacji. Smakowały wyśmienicie! Kolejne smakowite warsztaty w przygotowaniu! Jolanta Dębska Leonarda Leżańska
|
Aktualności >